Muutoksia ja uusia tuulia

Muutoksia ja uusia tuulia

Muutoksia ja uusia tuulia

Loppuvuoteen ja vuoden ensimmäisiin kuukausiin on luvassa muutoksia ja uusia tuulia niin koti- kuin työrintamallakin. Ensimmäinen lapsista, jo parikymppinen tyttäreni muuttaa pois kotoa. Joululomalla on tarkoitus tehdä pientä pintaremppaa häneltä tyhjäksi jäävään huoneeseen, jonne yläkouluikäinen poikamme siirtyy. Hänen entiseen huoneeseensa muuttaa toinen tytöistä. Tytöillä on tähän saakka ollut yhteinen huone käytössään. Huoneen jakaminen on sujunut melko sopuisasti, mutta tyttöjen kasvaessa on myös oman tilan tarve lisääntynyt.

Bo hem Lifestylen toiminnan suhteen olemme tilanteessa, jossa liiketoiminnan kehittäminen ja valikoiman laajentaminen on järkevin ratkaisu toiminnan jatkuvuuden kannalta.  Kaikki myymälässä käyneet tietävät, että nykyinen toimitilamme ei ole järin suuri. Järjestystä vaihtamalla kulkutilaa ei saa taiottua enempää ja esimerkiksi lastenvaunuilla on hankalaa tulla liikkeeseen sisälle. Tällä hetkellä myymälän puolella on langoistakin vain yksi rulla kutakin värivaihtoehtoa esillä ja loput varastosta on välitilan hyllyissä. On harmillista, etten saa laitettua esille tuotteita niin hyvin kuin tahtoisin. Harmillista on sekin, ettemme pysty vastaamaan asiakkaidemme toiveisiin ja tarpeisiin täysin.

Visiomme on, että laajentamisen myötä  valikoimastamme löytyisi monipuolisemmin kodin käyttö- ja sisustustuotteita
ja lahjatavaroita sekä laadukkaita käsityö- ja askartelutuotteita.

Syksyn aikana olemme kartoittaneet Valkeakosken keskusta-alueen tyhjänä olevia toimitiloja, kyselleet vuokranantajilta tarkempia tietoja ja käyneet jopa katsomassa joitain tiloja. Sopivaa toimitilaa emme kuitenkaan ole ydinkeskustasta löytäneet; joko vuokra on meidän budjettiin tai tilojen kuntoon nähden liian suuri tai sitten tilat ovat toiminnan kannalta hankalat, esimerkiksi monessa eri tasossa tai varastotilat sijaitsevat kellarikerroksessa.

Meillä oli jo jonkinlainen ajatus toimintamme kehittämisestä ja laajentamisesta, mutta kaipasimme asiakkailtamme vielä mielipiteitä. Teimme kyselyn, jolla kartoitimme mihin tuoteryhmiin ihmiset kaipaisivat meiltä monipuolisempaa valikoimaa. Valkeakoskella on paljon käsityöharrastajia ja kuvataiteen- ja käsityön perusopetus on monen lapsen ja nuoren tärkeä harrastus. Kirjakaupan lopetettua pari vuotta sitten, ei laadukkailla askartelu- ja taidetarvikkeilla ole ollut tarjontaa ja moni käsitöiden harrastaja kaipaisi myös erikoisempia lankoja tavallisten markettilankojen sijaan.

Visiomme on, että laajentamisen myötä  valikoimastamme löytyisi monipuolisemmin kodin käyttö- ja sisustustuotteita ja lahjatavaroita sekä laadukkaita käsityö- ja askartelutuotteita. Tahtoisimme pystyä  myös tarjoamaan enemmän sesonkien mukaan vaihtuvia tuotteita. Henkilöasiakkaiden lisäksi toivoisimme voivamme palvella myös paikallisia yritys- ja yhdistysasiakkaita ja muita toimijoita. Uskomme, että voisimme vastata myös verkkokauppa-asiakkaidemme toiveisiin paremmin valikoiman kasvun myötä.

Tekemämme kyselyn pohjalta luomme vielä yksityiskohtaisemman kyselyn suosituimpien tuoteryhmien tuotteista. Kyselyssä eniten kaivattiin laajempaa valikoimaa käsityölankoihin ja -tarvikkeisiin, askartelutarvikkeisiin ja sisustustuotteisiin.

Toiminnan laajentaminen tarkoittaa tietenkin myös lisäkustannuksia. Rahaa tarvitsemme paitsi itse toimitilan hankinnasta aiheutuviin kustannuksiin, myös tilassa tehtävän remonttiin, ikkunateippauksiin, uusien kalusteiden ja tuotteiden hankintaan.

Pienyrityksen rahoitusmahdollisuudet ovat melko rajalliset ja niiden vakuudeksi edellytetään yleensä aina reaalivakuudet. Nykyisen liiketoiminnan olemme kehittäneet täysin ilman velkarahaa omilla säästöillä ja liiketoiminnan tulorahoituksella. Nyt tarvitsemme kuitenkin ulkopuolista rahallista tukea, jotta pääsemme ottamaan seuraavan merkittävän askeleen kohti uutta.

Olemme neuvotelleet markkinaehtoisen lainan, joka takaa laajentumisen toteutuksen ja lisäksi käynnistimme mesenaatti-kampanjan, joka jatkuu tammikuun loppuun saakka. Mesenaattikampanjalla tavoittelemamme  rahoitus on vastikkeellista. Vastikkeina meillä on mm. lahjakortteja uuteen myymälään tai verkkokauppaan sekä kustomoituja tuotteita, jotka toimitetaan kampanjaan osallistuneille kampanjan päätyttyä. Mikäli kampanjassa ei päästä tavoitteeseen, rahat palautuvat osallistuneiden tileille.  VIP-iltamien ajankohtaa emme voi päättää vielä tarkalleen, sillä se riippuu paljolti pandemiatilanteesta ja siihen liittyvistä rajoituksista. Mesenaattikampanjan löydät täältä.

Uutta toimitilaa pääsemme laittamaan jo helmikuun alussa. Nyt jo olemme hiukan suunnitelleet, millaisen ilmeen tahdomme uuteen myymälään luoda ja miten tuon yli kolmekertaa nykyistä isomman tilan täytämme. Uusi toimitila sijaitsee ”kanavan toisella puolella” sijaitsevassa liikekeskuksessa. Sijainti vilkkaasti liikennöityjen katujen risteyksessä, hyvät pysäköintimahdollisuudet ja tulevan vapaa-aikatalon läheisyydessä kuulostaa meistä potentiaaliselta mahdollisuudelta menestyä.

Joululomalla on tarkoitus pohtia tarkemmin muun muassa tulevaa tuotevalikoimaa ja aloittaa uusien yhteistyökumppaneiden kartoittamista. Ajatuksenani on ollut jo yrittäjän ammattitutkinnon opiskelun ajoista lähtien myös osallistaa asiakkaita enemmän toiminnassamme. Tästä minulla on parikin ajatusta muhimassa päässä, mutta kerron niistä sitten myöhemmin lisää.  Mitään tiukkoja tavoitteita tai to-do-listoja en joululomalle suunnittele, vaan aion  myös rentoutua ja ladata akkuja tulevaan vuoteen.  

Ihanaa joulun odotusta!

-Hely

Kesän kuulumisia

Kesän kuulumisia

Kulunut kesä 2022 on pitänyt sisällään haasteita ja onnistumisia. Tuotevalikoimaan tuli lukuisia uusia tuotteita ja puodin sisutustakin päivitettiin. Taloudellisesti epävakaat näkymät on saanut asiakkaat selkeästi varovaisemmiksi ja ostoksia tehdään harkitusti.


Taloudellinen haaste on ollut merkittävä, mutta onneksi tuotevalikoiman laajentamisen ja muutamien asiakastöiden ansiosta toimintamme on toistaiseksi ollut kannattavaa. Jatkossa luotamme samaan reseptiin – laajennetaan tuotevalikoimaa asiakkaiden toiveiden mukaan ja pyritään hoitamaan asiakastyöt kunnialla.


Tuotevalikoiman uutuuksia ovat olleet mm. Namaste Dreams ihanat uutuustuotteet, NieMan uudet kesäkorvikset ja Hattarallan kesäponnarit. Näiden lisäksi laajensimme käsityövalikoimaa uusilla langoilla, neulepuikoilla sekä askartelutarvikkeilla. Jatkossa tuotevalikoimaan tulee lisää mm. edullisia (mutta silti laadukkaita) sukkalankoja.


Puodin sisustukseen saatiin kiva lisä, kun saimme hankittua vihdoin erän muunneltavaa reikälevyhyllyä. Osa hyllyistä odottaa vielä täytettä, mutta pikkuhiljaa valikoima laajenee kun saadaan myynti pysymään hyvällä tasolla. Toivottavasti pääsemme jo syyskuussa rakentamaan uutta ja laajentamaan valikoimaamme!

-Antti

Muutosten maaliskuu

Muutosten maaliskuu

Maaliskuu toi mukanaan suuria muutoksia, joista merkittävin oli ehdottomasti muutto isompiin toimitiloihin. Muutto saatiin tehtyä ennakoitua sujuvammin, vaikka uusien kalusteiden toimitus viivästyikin alkuperäisestä. Iso kiitos muuton sujuvuudesta kuuluu omille lapsille – he jaksoivat uskomattoman hyvin olla mukana tohinassa rakentamassa, kantamassa, kasaamassa ja järjestelemässä.


Tuotevalikoimassa on myös tapahtunut muutoksia, sillä osa tutuista tuotteista on poistunut valikoimista yhteistyön päätyttyä kumppaneiden kanssa. Silti valikoimamme on kuitenkin laajentunut, koska olemme saaneet välitysmyyntiin monta uutta kumppania, kuten mm. Miina Pellavaiset, Taima Ny ja NieMa! Huippua saada teidät mukaan meidän tarinaan! Lisäksi uusia tuotteita on hankittu eri tukuilta, kuten mm. askartelutarvikkeita. Jatkossakin tuotevalikoimaa tullaan laajentamaan, mutta harkitusti ja talouden ehdoilla.


Muutoksia toi mukanaan myös maailman tapahtumat, jotka vaikuttivat selkeästi ihmisten ostoskäyttäytymiseen. Tämä haastaa meidän toimintaa heti uudestaan pitkän korona-ajan jälkeen, mutta luotamme meidän menestyskaavaan – tehdään asiat niin hyvin kuin osataan ja pyritään ylittämään asiakkaiden odotukset.

Aurinkoisia kevätpäiviä ja Hyvää Pääsiäistä!

Antti

Syyslomailua

Syyslomailua

Syyslomailua

Kulunut viikko on vierähtänyt perheen koululaisten kanssa syyslomaillen. Pieni hengähdystauko on tullut näemmä itsellekin tarpeeseen, sillä aika on kulunut oikeastaan tekemättä mitään. On ollut ihana nukkua aamuisin lähes niin pitkään kuin on nukuttanut. Joinakin öinä olen päässyt nukkumaan vasta kahden aikaan yöllä, kun ei ole väsyttänyt. Parina yönä olen herännyt kesken unien aamuyöstä ja takaisin uneen pääseminen on kestänyt jonkin aikaa. Esimerkiksi toissa yönä minua valvotti täysikuu.

Sisareni oli meillä käymässä edellisenä viikonloppuna ja keskustelin hänen kanssaan yrittäjyyden haasteista. Välillä koen haasteelliseksi sen, että tehtäviä töitä olisi niin paljon kuin jaksaisi tehdä,  eikä ole ketään, joka asettaisi rajoja tekemiselle. Joskus tekeminen imaisee mukanaan niin, etten malttaisi edes ruokataukoa pitää. Toisinaan on vaikeaa tarttua toimeen, jos työlle ei ole selkeää aikataulua vaan se lukeutuu niihin tehtäviin, jotka on tehtävä joskus. Itselleni ei ole niin tarkkaa erotella työaikaa vapaa-ajasta. Minua ei haittaa vaikka hoitaisinkin vapaapäivänäni joitain työasioita. On kuitenkin tärkeää pystyä irrottautumaan välillä kokonaan työasioista ja tehdä itselle mieluisia asioita.

En tehnyt ennen lomaa minkäänlaista konkreettista tehtävälistaa, vaikka mielessä olikin etätyöskennellä hieman päivittäin. ”Puuhakassi”, joka piti ottaa jo viime viikonloppuna kotiin, kulkeutui meille vasta eilen Antin ajaessa myymälän ohi. Eräs suunniteltu työtehtävä syyslomaviikolle oli hinnoitella metalli- ja puurenkaita sekä koota puuhelmiä myytäviksi seteiksi, lisäksi aikomuksena oli kuvata ne joulukortit, joista vielä on kuvat ottamatta ja kirjoitella muutamia sähköposteja sekä viimeistellä eräs muokkaamista kaipaava flaijeri. Näistä tehtävistä olen tehnyt noin puolet. Joulukorttien kuvaaminen jää viikonlopulle, jolloin lisään ne myös verkkokaupan valikoimiin. Puuhelmet unohtui myymälälle, joten sekin homma jäi myymälätyön ohessa tehtäväksi hommaksi.

Syysloma ollut leppoisaa kotoilua eivätkä lapset ole kaivanneet erityisiä aktiviteettejä lomalleen. Koululaiset ovat jo niin isoja ja omatoimisia, että päivän askareet hoituvat ilman aikuista. He ovat touhunneet omiaan: käyneet kirjastossa, ulkoilleet ja siivonneet huoneistaan kirpputorille meneviä tavaroita. Itsekin olen hieman koonnut ja pessyt ensi viikolla paikalliselle, äskettäin avatulle kirpputorille menevää tavaraa. Tänään on vielä tarkoitus käydä noutamassa hintalaput ja sopimassa tarkemmin, milloin menen viemään tavarat varaamalleni pöydälle. Sovimme lasten kanssa, että minä pidän ne rahat, jotka tulevat myytävistä vaatteista ja käyttötavaroista, lapset saavat pitää ne, jotka tulevat heidän leluistaan, kirjoistaan ja muista omista tavaroista.

Sateinen sää ei juuri ole houkutellut ulkoilemaan sen enempää kuin on pakko. Siksi olenkin saanut nyt lomaviikolla edistettyä erästä pitkään keskeneräisenä ollutta käsityötä ja viettänyt aikaa keittiössä touhuten. Normaalissa arjessamme ruuanlaitto on usein ollut jonkun muun vastuulla ja silloin kun olen ehtinyt, olen pyrkinyt tekemään jotain hitaasti valmistuvaa ruokaa. Nyt syyslomalla olemme valmistaneet yläkoululaisen kanssa pizzaa yhdessä, torstaina tein pinaattipannaria meille lounaaksi ja tänään ruokalistalla on uunikasvikset.

Seuraava lyhyt irtiotto koittaakin jo marraskuun alussa, kun lähdemme kahdestaan Antin kanssa Lahden Kätevä &Tekevä -messuille. Lähdemme matkaan aikaisin lauantai aamusta ja olemme varanneet päivän messuilla kiertämiseen. Yön vietämme hotellissa ja sunnuntaina palaamme kotiin johonkin aikaan alkuillasta.  Äitini tulee meille lasten seuraksi ja koiran hoitajaksi tuona viikonloppuna. Alun perin suunnitelmissani oli käydä myös Kädentaidot-messuilla, mutta se jäänee tänä vuonna välistä muiden kiireiden vuoksi.

Lahden messuilla olemme käyneet usein koko perheen voimin. Varsinkin poikamme on kiinnostunut keräilemään korukiviä ja tyttäristämmekin on mielenkiintoista kierrellä messupöytiä. Käsityöt ja kuvaamataito on heille kaikille mieluisia oppiaineita koulussa ja harrastuksenaankin heillä on Lasten ja nuorten käsityö- ja kuvataidekoulun opinnot. Itsestäni on mukava bongata tuttuja käsityöläisiä ja saada uusia ideoita ja vinkkejä, joita voi myöhemmin hyödyntää. On kiva myös haistella vähän tulevia käsityötrendejä. Olemme pohtineet sitä, kauan vielä makramee innostus tai islantilaisneule villitys  kestää ja mitkä käsityötekniikat ovat seuraavat hitit. Myös sisustuksessa pitkään suosiossa ollut Boho-tyyli väistyy ennen pitkää ja tilalle tulee jotain muuta. Näitä trendejä olen koittanut kartoittaa internetin sivustoilta ja erilaisia kodinsisustusohjelmia seuraamalla.

Lapset hieman pettyivät kuullessaan, etteivät tällä kertaa pääsisi mukaan. Lupasin tuoda heille joitain tuliaisia messuilta.

Isänpäivän jälkeen alkaa meillä Bo hem Lifestylessa joulumyynnin varsinainen sesonki. Silloin myymälä on myös joinain sunnuntaina auki ja myymälän aukioloajat ovat muutenkin osin poikkeukselliset. Jo ensi viikolla myymälään  ja verkkokauppaan tulee myyntiin joulukortit ja kynttilöiden kausituoksut sekä Pallari Designin joulukoristeet. Myöhemmin vielä valikoimiin tulee mm. Lasipaja Sinisiiven jouluisia lasipalloja ja Hattarallan kaura- ja suolatyynyjä. Jo nyt olemme valmistaneet Pallari Designin isänpäivä- ja joulutuotteita varastoon ja punaisesta vanerista valmistetut sydänmandala-korvakorut löytyvät jo  verkkokaupasta.

Tuleva joulu on Bo hem Lifestylen toinen, joten meille on kertynyt kokemusta ja tietoa viime joulun osalta mm. joulukorttien ja -kynttilöiden menekistä. Tänä vuonna jouluun valmistautuminen alkoi jo lokakuun alussa, jolloin rupesimme kartoittamaan joulusesongin tuotteita ja niiden määriä.

 

Tiedossa on siis varsin kiireistä aikaa ja nyt on oikein hyvä hetki ladata omia akkuja ja kerätä puhtia tulevaan.

-Hely

Syksyn sävelet

Syksyn sävelet

Yrittäjän ammattitutkinnon opintojen päättymisestä on kulunut nyt pari viikkoa ja olen saanut kerättyä pitkin asuntoa eri työskentelypisteiltä ja myymälän takahuoneestakin löytyneitä opiskelumateriaaleja, mapittanut niitä sekä tulostellut muutamia opinnoissa valmistamiani markkinointiin ja oman työn suunnitteluun liittyviä materiaaleja, joita on tarkoitus alkaa hyödyntämään yritystoiminnassa. Myös myymälän uudet aukioloajat, mikä tarkoittaa myymälän kiinnioloa torstaisin, ovat olleet voimassa syyskuun alusta lähtien. Torstaisin pidän etätyöpäivän, jolloin on tarkoitus tehdä sellaisia juttuja, joita ei myymälän auki ollessa voi tai ei ole järkevää tehdä. Tällaisia töitä on esimerkiksi myymälän järjestyksen vaihtaminen, tuoteinventaarioiden teko ja täydennystarpeiden kartoittaminen tai verkkokaupan ja kotisivujen päivitykset sekä sähköpostien kirjoittelu. Myös omia henkilökohtaisia menoja, lasten lääkärikäyntejä ja sen sellaisia pyrin sijoittamaan maanantai ja torstai päiviin.

Nyt, kun vapaa-aika ei kulu opiskeluhommissa, on ollut aikaa tehdä kaikkea, mitä ennen opintojakin. Olemme leiponeet lasten kanssa ja olen jopa ehtinyt tehdä hiukan pihahommia. Torstai-aamuisin on ollut ihanaa aloittaa päivä omassa rytmissä. Olen tehnyt pidemmän aamulenkin koiramme kanssa ja vasta lounaan jälkeen alkanut tekemään työjuttuja, joita olen aiemmin viikolla suunnitellut ja listannut tehtäväksi.  Aamulenkeillä olen päässyt sellaiseen flow-tilaan, jossa ajatus virtaa vapaasti ja eilen aamulla esimerkiksi huomasin hahmottelevani tätä kirjoitusta, vaikka sen päivän  suunnitelmissani ei ollut blogin kirjoittaminen ollenkaan vaan ihan muut jutut. Iltapäivisin olen hakenut keskimmäisen lapsemme koulusta ja vienyt harrastukseensa. Samalla reissulla olen käynyt ruokakaupassa ja mahdollisesti hoitanut apteekki- ja postiasioita. Illemmalla olen tehnyt vielä hiukan töitä.

Elokuun lopulla päätin, että opintojen päättyessä annan itselleni luvan hiukan hengähtää ja olla tekemättä mitään ylimääräistä. Paikallisessa työväenopistossa olisi ollut pari mielenkiintoista kurssia, mutta ajattelin, että nyt tärkeämpää on keskittyä omaan hyvinvointiin, jaksamiseen ja perheen kanssa yhdessä olemiseen ja tekemiseen. Myymälän aukiolopäivinä perheen yhteinen ilta-aika jää myös melko lyhyeksi. Nyt kuitenkin olen huomannut olevani jopa hieman innoissani tulevista vanhempainilloista ja lasten koulujen vanhempainyhdistystoiminnasta. Aiemmin olen ollut melkoinen yhdistysaktiivi, mutta nyt pitänyt muutaman vuoden paussia niistä. Olin mukana entisessä asuinpaikassamme asukasyhdistyksessä ja päiväkotiyhdistyksessä sekä nuorempana opiskellessani myös oppilaskunnan hallituksessa toimien niissä erilaisissa luottamustoimissa, kuten sihteerinä ja puheenjohtajana.

Olen myös visioinut tulevaa, niin yritystoiminnan suhteen kuin omiin tavoitteisiini liittyen ja selaillut koulutustarjontaa, katsonut mitä olisi tarjolla nyt tai mitä voisin opiskella myöhemmin. Lupauduin myös erään NY-yrityksen mentoriksi. Aloitin pienen tauon jälkeen äänikirjojen kuuntelun ja kävin lainaamassa kirjastosta muutamia kirjoja, joita en löytänyt äänikirjoina.

Syksyn myötä alkoi monilla uudet harrastukset ja esimerkiksi makrameevillitys on vielä vahvasti voimissaan. Makrameelangat, puuhelmet ja metallirenkaat ovat olleet myymälässä ehdottomia best-sellereitä. Verkkokaupan puolella erilaiset kyltit, saippua-aluset ja kylpypommit ovat olleet ostetuimpia tuotteita.  Myös villalankoja ja neulontaan liittyviä tarvikkeita on käyty kyselemässä ja lankojen osalta olemmekin tehneet hiukan kartoitusta. Kyselijöille olen sanonut, että mikäli meidän valikoimiin villalankoja tulee, tahdomme tukea kotimaista villantuotantoa.

Vaikka nyt eletäänkin keskellä kauneinta syksyä, on ajatukset kääntyneet jo lähestyvään jouluun sekä isänpäivään. Kohta on aika tilata tuotteiden valmistajilta joulusesongin tuotteita ja alkaa valmistaa Pallari Designin joulutuotteita, joita olemme jo hiukan suunnitelleetkin. Myös isänpäiväksi meiltä on tulossa erityisiä tuotteita.

Vielä, kun syksyiset säät meitä suosivat eikä ole kovin sateista, on ihanaa ulkoilla ja sadepäivinä puuhastella kotona. Hyvää syksyn jatkoa!

-Hely

Opiskelujuttuja ja yrittäjän arkea

Opiskelujuttuja ja yrittäjän arkea

Ihan kohta on aika heipata heinäkuulle ja kääntää kalenterista elokuun aukeama esiin.  Pian on koululaistenkin aika palailla takaisin pulpettiensa ääreen. Kevään ja kesän aikana on käynyt useamman kerran mielessä ajatus siitä, että pitäisi kirjoittaa tänne blogiin. Vaan niinpä se on jäänyt, aina on tullut joku uusi ja tärkeämpi hoidettava asia. Aika tuntuu olevan kortilla varsinkin nyt, kun lapset ovat kaiket päivät kotosalla kesälomansa vuoksi. Maanantain vapaapäivät, jotka olen normaalisti käyttänyt opiskelutehtävien tekoon tai on ollut aikaa tehdä muita tietokonehommia, on kulunut nyt lasten kanssa aikaa viettäen ja viikon aikana rästiin jääneitä kotitöitä tehden.

Kesäkuun pari ensimmäistä viikkoa meni tekemättä juuri mitään ylimääräistä ja sallin itselleni pienen huilailun. Läppärin ja kalenterinkin jätin kotiin.  Loppukevät nimittäin oli myymälässä melko kiireistä aikaa, kun ihmiset ostivat  opettajille, päiväkodin työntekijöille tai työtovereilleen muistamisia. Myös ylioppilas- ja valmistujaiskakkuihin tilattiin meiltä paljon puisia kakunkoristeita. Kesäkuun alussa käydyssä oppimiskeskustelussani aavistelin opiskeluryhmämme ohjaajalle juhannuksen jälkeen olevan taas myynnillisesti vilkkaampaa, kun kesälomasesonki varsinaisesti alkaa.

Juhannuksen jälkeen aloin valmistelemaan syyskuun alussa olevaa yrittäjän ammattitutkinnon toista ja viimeistä näyttöäni. Aloin myös kuuntelemaan jälleen äänikirjoja muutaman viikon tauon jälkeen. Ensimmäisenä kuuntelin Janita Virtasen Suuret sanat, jossa parikymmentä suomalaista musiikintekijää kertoi jonkun sanoittamansa  hitin synnystä; mistä idea lauluun tuli tai mistä se kertoo. Moni minulle vieraammaksi jäänyt laulu tai nuoruusvuosien lempibiisi avautui aivan uudella tavalla. Seuraavaksi kuuntelin Ismo Leikolan vaimonsa kanssa kirjoittaman Suo, kuokka ja Hollywoodin. Kirjassa he kertovat muutostaan Amerikkaan ja siellä kohtaamistaan arjen haasteista ja sattumuksista. Pidin etenkin siitä, että Ismo itse luki äänikirjan. Viimeisimpänä kuuntelin Satu Rämön kaksi äänikirjaa; kesäkuun alussa ilmestyneen Talo maailman laidalla, joka on kolmas islantiaiheinen kirjoista. Kirjassa hän kertoi perheensä arjesta Islannin maaseudulla Isafjördurissa sekä Sadun ensimmäisen Islantiin liittyvän kirjan Islantilainen voittaa aina, jossa hän kertoo sopeutumisestaan Islantiin sekä islantilaisista tavoista ja maan kulttuurista. Nämä neljä kirjaa ei varsinaisesti kuulu ammattikirjallisuuskategoriaan, mutta paljon ajattelemisen aihetta niistäkin sain ja pitämäni tauon jälkeen oli helppoa jatkaa kuunteluharrastusta kevyemmin.

Mitä työhön tulee, niin  kävi juuri kuten arvelinkin; myynti vilkastui juhannuksen jälkeen. Erityisen paljon saimme tilauksia Pallari Designin tuotteista. Olemme valmistaneet kesän aikana useampia kustomoituja kakunkoristeita niin ristiäisiin, konfirmaatiojuhliin kuin häihinkin. Myös muutamia syntymäpäiväkakunkoristeita ja erilaisia ovikylttejä on tehty. Suosittuja ovikylttejämme on nyt heinäkuussa ollut myynnissä myös Voipaalan kesäpuodissa, jota on pitänyt kaksi yläkouluikäistä 4H-yrittäjää.

Heinäkuun puolesta välistä lähtien on läppäri ja kalenteri jälleen kulkenut mukanani töihin myymälään. Olen pakannut ne, työhön liittyvän muistikirjan sekä Viki-muistikirjan reppuuni tiistaisin ja kuljettanut tietokoneen takaisin kotiin perjantaisin. Muistikirjat ja kalenteri kulkee yleensä aina mukanani. Viki-muistikirjaan kirjoitan kuuntelemistani ja lukemistani ammattikirjallisuuden teoksista ”opit ja kopit”; muistinpanoja tärkeinä pitämistäni asioista, niissä olevia tehtäviä tai tekemiäni oivalluksia. Kalenterikirjaa yritän jälleen vähitellen opetella käyttämään aktiivisesti ja yleensä olenkin edellisellä viikolla hieman suunnitellut tulevaa viikkoa. Nyt kesällä, kun olen kulkenut pääsääntöisesti pyörällä työmatkat, on välillä täytynyt miettiä, mitä kaikkea reppuun mahtuu eväiden ja muiden tavaroiden lisäksi. Joskus kotoa täytyy tuoda myymälälle joitain tavaroita ja joskus sinne täytyy ahtaa myös lisävaatteita päivän sääennusteesta  riippuen. Onneksi nyt on ollut melko lämmintä pidempi jakso ja illemmallakin vielä, kun myymälä sulkeutuu, eikä neuletta, sadeviittaa tai varavaatteita ole tarvittu.

Pitkän tauon jälkeen oli aika haastavaa motivoida itsensä jälleen opintotehtävien pariin.  Alkajaisiksi kertasin, mitä tehtäviä olen jo aloittanut ja mitä en, mietin mistä tehtävistä aloittaisin urakan ja mitkä tehtävät vaativat enemmän työstämisaikaa. Joihinkin tehtäviin kuuluu useampia tiedostoja, joten niistä myös laadin listoja, mitä kaikkea tehtävä oikeastaan pitääkään sisällään. Joitain tehtäviä olen muhitellut kevään aikana mielessäni ja tehnyt jo jotain niihin liittyvää, esimerkiksi muistiinpanoja. Olin tehnyt myös aiemmin jo valmiiksi jokaiseen tehtävään Word- tai PowerPoint-tiedoston tehtävänantoineen. Usea tehtävä vaatiikin lähinnä koostamisen ja hiomisen lopulliseen muotoonsa. 

Tuleva näyttö sisältää myynnin ja markkinoinnin osa-alueeseen ja brändin rakentamiseen liittyviä tehtäviä.  Myynnin ja markkinoinnin osion tehtävät käsittelevät mm. asiakaskosketuspisteitä, asiakasviestintää, graafista ohjeistusta, markkinoinnin kustannuksia, markkinoinnin ajankäyttöä sekä myynnin ja markkinoinnin seurantaa. Lisäksi liiketoimintasuunnitelma kaipaa vielä koostamista ja täydentämistä. Hiljaisina hetkinä myymälässä olen työstänyt aina jotain tehtävää eteenpäin ja joitain tiedostoja olen saanut tallennettua jo Trelloonkin.

Aloitin myös ammattikirjallisuuden kuuntelun. Ensimmäisenä kuuntelin Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmaduunarin tilipäivän, jossa molemmat avasivat omaa työskentelyään, mistä kaikesta se koostuu ja miten he sen hinnoittelevat. Lisäksi kirjassa oli useita haastatteluja eri alojen ammattilaisilta ja todella hyviä vinkkejä niin työn arvojen pohdintaan,  hinnoitteluun kuin brändäykseenkin.

Usein ammattikirjallisuuden teoksissa on hyviä ja tärkeitä tehtäviä, jotka kuitenkin tahtovat jäädä muistikirjoihin eikä tule oikein käyttöön arjessa. Tehtäväkortit, työkirjat, huoneentaulut ym. muu näkyvä toimisi ainakin itselläni paremmin. Tällaista materiaalia voisi käyttää myös esim. mentoroinnin, työnohjauksen tai opetuksen apuvälineenä. Mielestäni  jo yläkouluikäisten kanssa olisi tärkeää aloittaa omien arvojen pohtimista ja kartoittaa sitä, mitä tulevalta työltään tahtoo. Ihmiset arvostavat työssä eri asioita; toisille tärkeää on raha tai eteneminen uralla, toiset tahtovat toteuttaa omaa luovuuttaan, toiset arvostavat sitä, että saavat itse määrittää työaikansa, työskentelypaikkansa tai työmääränsä, toisille sopii työ, jossa on tarkat ohjeistukset ja toistuvat rutiinit. Itseään vartenhan ihminen sen ammatin valitsee, tai ainakin pitäisi. Valitettavan moni kuitenkin toteuttaa ympäristön tai vanhempien odotuksia tai  poukkoilee opinnoista tai työpaikasta toiseen, kun ei oikein tiedä, mikä olisi se itselle mieluisin työ tai ammatti. Todennäköisesti omakin opintopolkuni ja työhistoriani olisi toisen näköinen, jos yläkoulussa olisi silloin aikoinaan annettu yksilöllisempää ja oppilaislähtöisempää ammatinvalinnanohjausta.

Seuraava kirja, jonka kuuntelin, oli Antti Apusen Haastajasta hittipalveluksi -Tuotteista ideastasi menestyjä. Kirjassa käydään läpi palvelun tai tuotteen kaupallistamisen keskeisiä vaiheita. Itsekin olen huomannut, että usein tuotteet jäävät protovaiheeseen. Vaikka tarkoitus on työstää jokin uusi idea tai tuote markkinoille asti, ei sen kehittämiseen tai viimeistelyyn jää aikaa ja tuote jää pöytälaatikkoon odottamaan parempia aikoja.

Syyskuussa siis päättyy yrittäjän ammattitutkinnon etäopinnot. Sen jälkeen on tarkoitus ottaa käytäntöön opintojen myötä omaksuttuja asioita ja yritystoimintaan liittyviä valmistamiani materiaaleja ja viimeinkin myös päivittämään kotisivuja ja verkkokauppaa, jonka perusrunko vaatii laajentuneen valikoiman myötä uudelleenjärjestelyä käyttäjäystävällisemmäksi.Toivottavasti aikaa löytyy myös säännöllisemmälle blogikirjoittelulle. Aktiivista äänikirjojen kuuntelua ja niistä saamieni oppien ja koppien kirjaamista aion jatkaa opintojen jälkeenkin. Syksyllä, kun maanantait ei enää kulu etäopintotapaamisissa tai opintoihin liittyviä tehtäviä tehden, jää minulle myös ihan oikeaa vapaa-aikaa. Olen selaillut paikallisen kansanopiston esitettä ja löysinkin sieltä pari mielenkiintoista kurssia. Ehkä voisi olla siis mahdollista aloittaa uusi harrastus.

Mutta nyt, nautitaan vielä hetki loppukesästä; auringonpaisteesta ja lämpimistä ilmoista!

-Hely

Ajatuksia ja yhteenvetoa kuluneelta syksyltä

Ajatuksia ja yhteenvetoa kuluneelta syksyltä

Syksy on kulunut yhdessä hujauksessa ja on ollut monin puolin hyvin opettavainen. Yrittämisen muuttuessa sivutoimisesta kokopäiväiseksi ja kesällä perustetun yrityksen alku- ja sesonkikiireet on tuoneet omat haasteensa ja välillä työn, etäopintojen, Antin satunnaisten työmatkojen ja perhe-elämän yhteensovittaminen on ollut melkoista sumplimista ja säätämistä. Tuntuu, että moni asia on jäänyt paitsioon ja ilman etukäteissuunnittelua siitä olisi voinut tulla melkoista sekametelisoppaa.

Omien Pallari Design -tuotteiden kehittely on jäänyt syksyn aikana melko vähiin, ideoita kyllä on heitelty ilmaan ja laitettu listalle ylös, mutta aikaa niiden tekemiseen ei ole juuri ollut. Selväksi on tullut se, että yrittäjyys on elämäntapa ja että työ ja vapaa-aika on melko liukuva käsite ainakin meidän tapauksessamme. Työssä minua on aina motivoinut rahallista korvausta enemmän sen sisältö ja mielekkyys ja olen ollut valmis tekemään töitä menetettyä vapaa-aikaa kellosta tuijottamatta.

Selväksi on tullut se, että yrittäjyys on elämäntapa ja että työ ja vapaa-aika on melko liukuva käsite ainakin meidän tapauksessamme.

Usein myymälässä kuulen saman kysymyksen siitä, onko ihmiset löytäneet meidät hyvin. Myymälässä on asioinut kivasti ihmisiä ja olemme saaneetkin jo muutamia vakiasiakkaita. Maksetun somemainonnan ansiosta olemme tavoittaneet hyvin paikallista väkeä, mutta tärkeä markkinointiväylä on ollut meille myös puskaradio. Nyt lähempänä joulua varsinkin ihmiset ovat muistutelleet paikallisissa Facebook-ryhmissä, että on tärkeä tukea paikallisia yrittäjiä ja moni onkin tulleet asiakkaiden tekemien postauksien myötä katsomaan mitä meiltä löytyy. Tästä ilmaisesta markkinoinnista ja hyvästä palautteesta olemme hyvin kiitollisia. Verkkokaupan asiakkaita meillä on ollut Helsinkiä ja Oulua myöten, onpa myymälää  tultu katsomaan Vantaalta ja Turusta astikin. Korona ei ole liiemmin vaikuttanut toimintaamme, mutta olemme varautuneet ja tehneet suunnitelmia siltä varalta, että tilanne vielä tästä muuttuu ja tulee rajoituksia, jotka saattavat vaikuttaa myös meidän aukioloomme. Arjessa maailman tila on näkynyt enemmän. Esimerkiksi koko perheen liikkuminen väkijoukoissa ja kaupassa käynti on ollut rajoittuneempaa. Useimmiten kauppareissut olemme hoitaneet vuorotellen vasta lasten mennessä nukkumaan.

Marraskuun lopulla, kun tuotteiden valmistajilta tuli täydennyksiä ja uusiakin tuotteita joulumyyntiä varten, verkkokaupan tilauksia ja Pallari Designin tilaustöitä alkoi olla enemmän, sai postista noutaa tai viedä lähetettäväksi paketteja lähes päivittäin. Meille tuli pari uutta yhteistyökumppaniakin ja lisäksi opettelin vielä ottamaan verkkokauppaa haltuun. Onneksi tuota härdellivaihetta kesti vain sen pari viikkoa ja tuntuu, että mitä lähemmäksi joulua on tultu, sitä enempi on kiire alkanut helpottaan.  Nyt kun verkkokaupan päivitys ja tuotteiden lisääminen onnistuu meikäläiseltäkin, on helppoa myymälätyön ohessa pitää verkkokauppaa ajan tasalla. Tällä hetkellä myymälän kassajärjestelmä ja verkkokauppa kun ei keskustele keskenään, on sitä päivitettävä manuaalisesti. Tähän toivottavasti tulee muutos ensi vuoden alkupuolella.

Nyt viimeisten parin viikon aikana on ollut kivan vilkasta niin myymälässä kuin verkkokaupassakin ja hyllyt alkavat olla tyhjiä sesonkituotteista. Välillä on ollut vaikeaa ennustaa tuotteiden menekkiä, kun jollain viikolla jokin tietty saippuatuoksu saattaa olla paljon ostettu ja toisella viikolla joku muu. Monesti postin toimintaa mollataan, mutta meillä ainakin on tuotteiden valmistajilta paketit tulleet nopeasti perille ilman isompia ruttuja. Ulkomailta odotettu pyyheklipsuja sisältävä pakettikin löysi viimein perille muutaman kuukauden maailmankiertueensa päätteeksi.

Täysin löhöilyksi ei tuo vajaan parin viikon tauko työstä ei jää, sillä tarkoituksenani on paitsi lukea opintoihin liittyvää kirjallisuutta, myös tehdä muutamia tehtäviä Trelloon. Myös kotisivuja täytyy päivittää ja tehdä tilauslistoja tuotetäydennyksistä. Työn ja opiskelun lisäksi aikaa jää kyllä ulkoiluun, leipomiseen ja muuhun yhdessäoloon perheen kanssa. Ehkä joululomalla löytyy aikaa myös niiden Pallari Designin uusien tuotteiden kehittelyyn.

Trello on verkkopohjainen alusta, jonne keräämme aineistoa opintojen näyttöjä varten. Näkymä muodostuu erilaisista listoista liiketoimintasuunnitelman osa-alueiden mukaisesti. Listojen kortit on värikoodattu tutkinnon osien mukaan; punaiset kortit tarkoittavat yritystoiminnan suunnittelua, siniset yritystoiminnan käynnistämistä, vihreä myyntiä ja markkinointia… Nyt joululoman tavoite on keskittyä punaisiin kortteihin. Trellon kansiot näkyvät  paitsi minulle, myös kouluttajillemme sekä mentorilleni, jonka olen kutsunut Trelloon. Ennen näyttöä aineisto jaetaan myös arvioijalle. Trello vaikuttaa sen verran näppärältä , että olemme suunnitelleet ottavamme sen myös yrityksellemme käyttöön. Sinne on kätevää luoda liiketoimintasuunnitelma budjettilaskelmineen, markkinoinnin vuosi- ja kuukausikalenterit, luoda erilaisille projekteille kansioita ja myöhemmin ehkä myös käyttää perehdytyskansiona.

Kuluneena syksynä yrittäjän ammattitutkinnon verkkotapaamisissa on käsitelty yritystoiminnan kehittämiseen ja analysointiin liittyviä opintoja sekä myynnin ja markkinoinnin osion asiat. Meillä on ollut vierailevien ammattilaisten luennot kirjanpidosta ja yrittäjän vakuutusturvasta. Etämiitit on olleet antoisia ja olen saanut niistä paljon uusia asioita pohdittaviksi. Aiheisiin liittyvät diat olen tulostanut ja etämiiteissä on syntynyt paljon muistiinpanoja, joihin on ollut hyvä palata myöhemmin. Usein nämä materiaalit ovat kulkeneet repussa mukanani töihin ja olen niitä silmäillyt, mikäli aikaa on ollut. Muistikirjaani olen tehnyt aiheisiin ja tehtäviin liittyviä muistiinpanoja ja hahmotellut tehtävien kirjallista muotoa. Maanantain vapaapäivinä olen  palannut näihin muistiinpanoihin ja työstänyt niitä tietokoneen ääressä. Tehtävät on olleet käytännönläheisiä ja lukulistalla olevat kirjat mielenkiintoisen kuuloisia. Lukemisesta ei tosin ole tullut juuri mitään, sillä tuntuu ettei sille ole löytynyt aikaa ja siksi olenkin uusinut kirjastosta lainaamieni kirjojen laina-aikaa aina eräpäivän lähestyessä. Latasin puhelimeeni myös Ellibs-sovelluksen, josta voi lainata ja ostaa e-äänikirjoja ja e-kirjoja.

Aiemmin en ole kuunnellut lainkaan aikuisille suunnattuja äänikirjoja ja minulla oli ennakkoluuloja niiden kuuntelua kohtaan. Luulin, että niiden kuuntelussa en pääse niin hyvin tällaiseen tietopohjaiseen aiheeseen sisään kuin lukiessa ja ulkoiset häiriötekijät vaikeuttaisivat kuuntelukokemusta. Tämä luulo osoittautui vääräksi Melina Niemen Menestyksen portaat -äänikirjaa kuunnellessa. Kuuntelin sitä myymälässä eräänä hiljaisempana päivänä. Vaikka kuuntelu keskeytyikin monta kertaa asiakkaiden vuoksi, oli kuuntelua helppo jatkaa ja sisältöön pääsi uudelleen hyvin kiinni. Kuuntelu antoi minulle myös vapaat kädet muuhun tekemiseen; sisustuskorin virkkaamiseen ja muistiinpanojen tekemiseen. Kirjasin ylös paljon ranskalaisin viivoin sanoja tai lyhyitä ajatuksia ja sitaatteja. Näihin muistiinpanoihin on helppo palata myöhemmin ja palauttaa mieleen kuultuja asioita. Silloin voi myös pohtia sitä, miksi on kirjannut jonkin asian ylös. Menestyksen portaat-äänikirja antoi paljon hyviä näkökulmia ja herätti innostusta ja ajatuksia. Myös mindfulness on aihe, johon aion perehtyä lisää.

Vaikka Melina Niemi onkin mentaalivalmentaja ja on työskennellyt paljon urheilijoiden kanssa, voi monet hänen ajatuksistaan mieltää yrittämiseen sopiviksi. Melina Niemi on toiminutkin monen yrityksen sparraajana ja häneltä on ilmestynyt myös Johtamisen portaat -kirja, jonka aion ottaa luettavaksi tai kuunteluun myöhemmin.

Aiemmin en ole kuunnellut lainkaan aikuisille suunnattuja äänikirjoja ja minulla oli ennakkoluuloja niiden kuuntelua kohtaan.

Toinen kuuntelemani kirja on Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa. Pidin sen tarinallisuudesta ja siitä, että Sadun ja Hannen omien kokemusten lomassa oli myös muita yrittäjätarinoita. Jokaisen luvun jälkeen oli hyviä pohdintatehtäviä, jotka antoivat paljon ajattelemisen aiheita ja joista voi olla apua omien vahvuuksien ja ”sen oman jutun” kartoittamisessa. Itsekin alanvaihtajana ja monia ammatinvalintatestejä tehneenä tiedän, että voi olla vaikeaa löytää sitä omaa polkua tai vaihtoehtoista alaa. Myös omien vahvuuksien ja taitojen kartoittaminen saattaa tuntua hankalalta. Sadun käytännön neuvot kivijalkamyymälän perustamiseen ja Hannen ajatukset työn ja vapaa-ajan yhdistämisestä olivat hyviä ja omaan tilanteeseen sopivia. Muistikirjaan kirjasin monta hyvää ajatusta ja vinkkiä. Lisäksi kävin kurkkaamassa molempien blogeja ja aion ehdottomasti ottaa myös ne seurantaan.

Ensi vuodelle mielessä on muutamia ideoita ja visioita niin Bo hem Lifestylen toimintaan kuin Pallari Designiinkin liittyen. Mielessä on muutamia tuoteryhmiä, joihin tahtoisimme Bo hem Lifestylen valikoimia laajentaa ja olemmekin kartoittaneet yhteistyökumppaneita. Vuoden alussa kiinteistössä, jossa myymälämme sijaitsee, alkaa talotekniikan saneeraus. Remontti tulee vaikuttamaan meidänkin toimintaamme, mutta näistä sitten myöhemmin lisää, kun aikataulut ja remontista johtuvat haitta-ajat varmistuvat. Nyt rentoudutaan ja hengähdetään hetkeksi!

-Hely

Puhdetöitä ja valoa ikkunaan

Puhdetöitä ja valoa ikkunaan

Bo hem Lifestyle -myymälä on ollut avoinna nyt kolme viikkoa. Asiakkaita on käynyt kivasti ja vastaanotto on ollut positiivinen ja kannustava. Myös verkkokaupan puolella olemme saaneet muutamia tilauksia. Verkkokauppaan on nyt lisäilty melko lailla kaikki, mitä tämänhetkisestä tuotevalikoimasta sinne on tarkoituskin tulla.

Myymälän aukioloajat tuntuvat ainakin tällä hetkellä melko toimivilta. Täytyy kuitenkin antaa ajan hieman kulua, jotta saamme paremman käsityksen siitä, miten myymälää kannattaa pitää auki. Kuluneiden aukioloviikkojen aikana asiakkaita on tullut pian avaamisen jälkeen ja joinain päivinä myös lähempänä kiinnimenoaikaa. Omaan elämänrytmiin myöhäinen avaaminen sopii hyvin ja mielelläni myös pitäisin myymälän auki alkuiltaan saakka, jolloin myös työssäkäyvillä on mahdollisuus arkisin asioida myymälässä.

Pari viikkoa sitten paikallislehdestä tultiin haastattelemaan meitä eräänä tiistaina ennen myymälän aukeamista. Lehtijutun myötä yhä useampi ohikulkija uskaltautui sisälle myymälään asti, katsomaan ”millainen tämä uusi liike nyt on”. Meidät on yllättänyt mielenkiinto Facebookissa, jossa meillä on jo yli 200 seuraajaa. Osa toki on sukulaisia, ystäviä ja muita tuttuja, mutta on myös monia uusia asiakkaita sekä meille tuiki tuntemattomiakin. Hienoa on myös se, että postauksien peukuttamisen lisäksi moni on kommentoinut tai lähestynyt viestillä meitä. Instagramin puolella ei vielä ihan niin montaa seuraajaa ole, vaikka useimmat postaukset menevätkin molempiin some-kanaviin.

Olen niin iloinen näyteikkunasta. Edellisessä yrityksessäni Aurinkohuoneen Aarteilla sellaista ei ikäväkseni ollut. On ollut kiva koristella ikkunaa ja alussa melkeinpä joka päivä sinne lisäilinkin jotain tai vaihtelin tavaroiden paikkoja. Alun perin tarkoituksenani oli, että näyteikkunalla on tietyt peruselementit ja sesongin tai kuukausiteeman mukaan yksittäisiä juttuja vaihtuu. Nyt ikkunalla on vielä mm. niittykukkia, joita kävin poimimassa naapurikunnan maisemapellolta, pian on tarkoitus vaihtaa syksyisempi ilme ikkunaan. Ehkä näyteikkunan järjestelyinto laantuu alkuhuuman jälkeen. Pyrin välttämään töiden tekoa vapaapäivänäni sunnuntaisin, mutta joitakin asioita on aina pakko hoitaa myymälän  kiinni ollessa. Maanantaisin on ollut viikon toinen vapaapäiväni, mutta silloin olen hoitanut yrityksen kirjallisia töitä; lähetellyt sähköposteja, kirjoittanut blogia tai tehnyt materiaalitilauksia. Eräänä sunnuntaina kävimme laittamassa valoa ikkunaan ja siivoilemassa paikkoja.

Myös myymälässä jotkin tavarat hakevat vielä paikkaansa ja järjestys tuleekin vielä muuttumaan, kun loputkin jälleenmyytävistä tavaroista on saapuneet ja lisää hyllytilaa on hankittu. Hiljattain saapui iso paketillinen Naturetten kodin puhdistustuotteita ja täydennystä kosmetiikkavalikoimiin sekä paikallisen käsityöläisen neulomia villasukkia. Vielä on tulossa ainakin Ylöjärveläisen Lasipaja Sinisiiven lasifiguureja sekä Nuutajärveltä keramiikkaa. Lisäksi tahtoisin täydentää valikoimaamme vielä sisustus- ja käyttötekstiileillä tilan sallimissa puitteissa.

Usein silloin kun myymälässä ei ole asiakkaita palveltavana, tuotteita kuvattavana tai hyllyjä täydennettävänä, siivoilen myymälää ja teen pieniä ”puhdetöitä”; kokoan Pallari Design -korvakoruja, virkkaan sisustuskoreja tai koristelen näyteikkunaa. Nyt viime aikoina olen hyödyntänyt nämä hiljaiset hetket pääosin lukemiseen. Hain jokin aika sitten kirjastosta kaksi yrittämiseen liittyvää kirjaa. Nämä ovat olleet tänään alkavaan yrittäjän ammattitutkintoon liittyviä ”ennakkoläksyjä” ja toisen kirjan olenkin jo melkein lukenut. Kirja on minulla töissä, kun tiedän ettei kotona sen lukemiseen olisi aikaa.

Tänään tosiaan alkavat etäopiskelut ja syksyn opiskeluaikataulu selkiytyy. Etäopiskelujen myötä ainakin maanantait kuluvat etäluennoilla ja hiljaiset hetket myymälässä ainakin osittain opiskelutehtävien parissa.  Vielä on vaikeaa hahmottaa kaikkia uuden arjen tuomia muutoksia, mutta innolla odotan tulevaa syksyä!

-Hely

Alkuvalmisteluja

Alkuvalmisteluja

Viime kirjoittelusta onkin jo vierähtänyt reilu pari viikkoa. Päivätöidemme ohessa  olemme tehneet uuteen yritykseen liittyviä alkutoimia: on asioitu vakuutuksiin liittyvissä asioissa ja pankissa sekä tilitoimistossa. Lisäksi olemme käyneet yhdessä kasailemassa uusia huonekaluja myymälässä, itse olen kartoittanut mahdollisia jälleenmyyntiin tulevia tuotteita, niiden valmistajia ja lähetellyt heille sähköpostia. Antti on lisäillyt tuotteita verkkokauppaan, joka muuten on jo toiminnassa ja valmistanut oman Pallari Design-tuotemerkin tuotevarastoa. Lisäksi tein loppuvuodeksi kuukausittaiset mielikuvataulut, joihin olen kerännyt kuukausiin liittyviä mielikuvia, värejä ja tärkeitä päivämääriä tai lähiseudun tapahtumia. Ne toimivat apuna esimerkiksi markkinoinnissa ja tietysti itselle muistutuksena.

Myymälän avajaiset on virallisesti 22. elokuuta, mutta pidämme pienet ennakkoavajaiset elokuun alussa, jolloin on Valkeakosken markkinat. Myynnissä on omien Pallari Design -tuotteiden lisäksi myös joidenkin muiden valmistajien tuotteita. Ennen markkinoita on Voipaalan puoti vielä pari päivää avoinna ja tulevan viikonlopun aikana on tarkoitus tehdä myymäläpuolen tavaroiden muutto Valtakadulle ja täytellä hyllyjä myytävillä tuotteilla. Mainoksia täytyisi käydä kanssa jakamassa ennen varsinaisia avajaisia. Työ- ja varastohuone tyhjennellään sitten elokuussa hiljalleen. Eli paljon on vielä hommia tiedossa. Viime kerralla myymälässä käydessämme laitoimme ikkunaan valmistamamme somemittarin, joka kertoo Bohem Lifestylen seuraajien määrän Facebookissa.

Valtakatu on muuten aika naispainotteinen katu; sen varrelta löytyy mm. muutama kampaamo, jalkahoitola, leipomo-kahvila, kynsi- ja kauneusstudio, kangaskauppa, naistenvaateliike ja korumyymälä. Eli paljon palveluita naisille ja naisyrittäjiä. Uskommekin meidän myymälämme sopivan erittäin hyvin tähän ympäristöön.

-Hely

Bohem Lifestyle Kaikkea kivaa kotiin ja lahjaksi
Apiankatu 1 37600 Valkeakoski | Y-tunnus 3145292-3 |